Hopp til innhold

Samfunn

Det er over 2700 forskjellige språk i verden.

I EU dør årlig ca 30 000 mennesker i trafikken, og i 2016 døde det 161 mennesker (i EU) i terroraksjoner.

Verdens første e-post ble sendt i 1971.

Vi kaster 120.000 tonn med klær i året (i Norge)

En gjennomsnittlig 4-åring stiller 400 spørsmål hver dag.

Syv av ti fattige mennesker i verden er kvinner.

Kull forurenser mer enn dobbelt så mye (CO2) som olje & gass. Paris-avtalen (2015) innebærer at selv USA vil redusere utvinning av kull (selv om Trump utrolig nok sier han vil satse på mer kull).

Ca. 30% av jordens befolkning har aldri brukt en telefon.

Mer enn 100 000 (voksne) verdensborgere (også noen i Norge) har vært overbevist om at månelandingen til Lance Armstrong var en bløff.
For de som fortsatt er usikre, les denne

Madrid er den eneste hovedstaden i Europa som ikke ligger ved en elv.

Leonardo Da Vinci fant opp saksen.

20 prosent av klimagassutslippene i Norge kommer fra vegtransport.

Karbon i atmosfæren er på et faretruende nivå, og mennesket må drastisk redusere bruk av olje, gass og kull for at karbonnivået ikke skal overstige 2-graders-målet. Klarer vi ikke å nå en oppvarming på mindre enn 2 grader de nærmeste årene, vil de fattigste landene lide mest - bl.a. fordi havet vil stige. Det er nå konsensus om at nåtidens klimaproblemer er delvis menneskeskapt.

Er du et menneske som tenker på dine omgivelser, er sjansen større for at du er lykkelig og lever på en ansvarlig og bærekraftig måte. (Kilde: Institutt for Lykkeforsknings rapport «Sustainable Happiness- Why waste prevention may lead to an increase in quality of life»)

Antallet kvakksalvere i verden har aldri vært høyere til tross for at vitenskapen i stor grad avslører det aller meste som humbug. Ikke alt kan motbevises og det finnes flere som bl.a. jobber fokusert med rumpe-spådommer! Les mer om kvakksalvere her. En kvakksalver er person som driver legevirksomhet uten faglig utdanning eller autorisasjon. I utvidet betydning brukes kvakksalveri generelt som personer som fusker i et fag og later som om de har evne til å utføre behandling selv om de mangler fagkunnskap.Betegnelsen kvakksalvere brukes gjerne om personer som foreskriver eller selger remedier som ikke virker eller som er skadelige. Betegnelsen brukes opplysende, og brukes både om personer bevisst villeder (tilsvarer sjarlatan) og personer som selv tror behandlingen har reell virkning.

Den tidligste lovregulering av kvakksalveri var rettet mot omreisende leger. Etter at legeutdanning i den vestlige verden ble standardisert og legene ble autorisert ble begrepet etter hvert brukt som en nedlatende betegnelse på folkelige helbredere. I dag er det først og fremst former for alternativ medisin som ikke har vitenskapelig dokumentert virkning, som omtales som kvakksalveri.

Ordet kvakksalver stammer fra nederlandsk kwakzalver som egentlig betyr «som tukler med salver». Kvakk stammer fra kwakken som betyr «bevege seg langsomt eller usikker; kludre, forfuske»

I Norge i dag er det ca. 15% som tror på at Prinsesse Märtha snakker med engler! Tallet som tror på ånder, spøkelser og engler er enda høyere i USA, ca 20%. Ca 1 av 3 amerikanere tror at Gud skapte verden på 7 dager - til tross for at bøttevis med vitenskap tyder på noe helt annet.

Ja, det er fakta at folk tror på mye forskjellig, selv det som er mer enn 99% usannsynlig.

Litt om forskning og sunn skepsis her; les artikkel fra Aftenposten om forskning og mat

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *